wie?
Foto © Koosje Koolbergen voor Het Parool


Kort


Nicole Kaandorp schrijft korte verhalen en podiumpoëzie, maakte muziek, en organiseert literaire programma’s.

Iets langer


Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays, maar vooral podiumpoëzie. Daarnaast presenteert en organiseert ze literaire programma's in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is ze onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. Voorheen maakte ze Nederlandstalige poëzieliedjes met de band Kopje Onder. In 2023 won ze het NK Poetry Slam, en in 2019 de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal Linnen, waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. De liefde, in alle rare vormen, komt vaker terug in haar werk, evenals roezen, troost en heldere details.

Erg lang


Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft verhalen, die verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, de Revisor, de Gids, papieren helden, Op Ruwe Planken, De Optimist, Tijdschrift Ei, Shortreads, etcetera.
Het liefst staat ze op het podium, zoals bij bijvoorbeeld Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys, Mooie Woorden, Vurige Tongen, en Frontaal. In 2023 won ze het NK Poetry Slam.
Ze werd als tiener tweede in de categorie Taal bij Kunstbende, stond twee keer in de finale van WriteNow! en in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2019 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal Linnen, waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. Behalve over onconventionele relaties schrijft ze graag over kleine wonderlijke details, en roezen.
Ze nam deel aan het talentontwikkelingstraject van de Wintertuin, en volgde vakken aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Voor de Wintertuin schreef ze mee aan onder andere het RobotStories-project, waarbij ze met twee andere schrijvers een choose-your-own-adventure voor kinderen schreef, uitgesproken door een robot.
Nicole organiseert de Amsterdamse open mic Tapschrift en de schrijversbijeenkomst Literatuurnest (in Utrecht). Ze staat ook graag als presentator op het podium, zoals bijvoorbeeld bij de U-Slam of Mensen Zeggen Dingen. Zo nu en dan geeft ze ook workshops over schrijven of voordragen, en mocht zo bijvoorbeeld acht Vlaamse en Nederlandse jongeren twee weken lang coachen bij theaterproject ‘Lieve Buren’ (door Kunstbende ism Kaaiman).
In coronatijd richtte ze met drie vrienden in een heel korte tijd de verhalenverzameling VIRUS op. De website daarvoor ontwierp en bouwde ze zelf, net zoals deze, overigens.
Tot slot was Nicole een paar jaar lang samen met Jona Bosman ‘Kopje Onder’ – een tweepersoonsbandje met gesproken teksten, een gitaar, een paar verschillende blaasinstrumenten en een synthesizer. Kopje Onder speelde vooral op literaire podia, maar ook op bijvoorbeeld Explore the North, in TapasTheater, en bij het Queer Film Festival Utrecht. Hun laatste EP ‘Shuttle Run’ verscheen in 2023.


© 2024 Nicole Kaandorp