NICOLE KAANDORPFoto © Gaby Jongenelen Fotografie


kort


Nicole Kaandorp schrijft verhalen en is de helft van muziekduo Kopje Onder.


langer


Nicole Kaandorp (1997) schrijft verhalen, die onder andere verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, en op het podium van Mensen Zeggen Dingen. Ze stond in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs met een essay over (non)monogamie, en won in 2019 de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal Linnen, waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. Naast het schrijven is Nicole de helft van muziekduo Kopje Onder, organiseert ze literaire programma's, en borduurt ze op aanvraag dingen op T-shirts.


lang


Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft verhalen, die verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, de Revisor, de Gids, papieren helden, Op Ruwe Planken, De Optimist, Tijdschrift Ei, etcetera. Eens in de drie weken schrijft ze voor Shortreads een kort verhaal over iets actueels.
Het liefst staat ze op het podium, zoals bij bijvoorbeeld Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys, Mooie Woorden, Vurige Tongen, en Frontaal.
Ze stond twee keer in de finale van WriteNow! en in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2019 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal Linnen, waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen.
Ze neemt deel aan het talentontwikkelingstraject van de Wintertuin, en volgde vakken aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Voor de Wintertuin schreef ze mee aan onder andere het RobotStories-project, waarbij ze met twee andere schrijvers een choose-your-own-adventure voor kinderen schreef, uitgesproken door een robot.
Voor Mensen Zeggen Dingen en Tapschrift organiseert Nicole evenementen, en zo nu en dan geeft ze workshops over bijvoorbeeld zeer korte verhalen schrijven of voordragen.
In coronatijd richtte ze met drie vrienden de verhalenverzameling VIRUS op.
Tot slot is Nicole samen met Jona Bosman ‘Kopje Onder’ – een tweepersoonsbandje met gesproken teksten, een gitaar, een paar verschillende blaasinstrumenten en een synthesizer. Kopje Onder speelt vooral op literaire podia, maar ook op bijvoorbeeld Explore the North, in TapasTheater, en bij het Queer Film Festival Utrecht. Hun EP ‘Veel te warm voor dit’ verschijnt in de (na)zomer van 2022.


terug

© 2022 Nicole Kaandorp